“Žene sa Une”: Radionica za srednjoškolce u Gimnaziji “Bihać”

1
383

U prostorijama JU Gimnazije “Bihać” 27. februara održana je radionica pod nazivom “Napuštanje i nepohađanje nastave” koju je organiziralo Udruženje “Žene s Une”.

Radionicu su vodile profesorice Jasmina Alibegović i Dženana Selimović, a učesnici su bili učenici iz srednjih škola s područja Bihaća. Našu školu predstavljali su učenici Harun Hadžić, Sara Prošić, Lejla Ćehić i Una Klepić.

Rano napuštanje školovanja je prekidanje obrazovanja prije sticanja određene kvalifikacije i to je problem s kojim se suočavaju kako razvijene zemlje, tako i zemlje u razvoju poput BiH.

Za svako društvo posebno je bitno detektirati učenike koji su u riziku napuštanja škole i pomoći im kako sistemski, tako i individualno. Jedan od prioritetnih ciljeva ove radionice je osposobljavanje mladih da u svojoj okolini prepoznaju svoje vršnjake koji su u rizičnoj kategoriji napuštanja škole i ukazivanje pomoći koja bi ih vratila u školske klupe.

 Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo, zagarantovano je Ustavom BiH, velikim brojem evropskih konvencija, dokumenata i zakona. Zbog toga su ovakvi i slični projekti bitni u jačanju svijesti učenika i smanjenju broja onih koji žele napustiti školu.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo “Ženama s Une” koje su odabrale našu školu za realiziranje završnog dijela projekta pod nazivom“Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u BiH” i na donaciji smart televizora koji će sigurno časove u našoj školi učiniti zanimljivijim.

  • Podjela svjedodžbi

    Obavještavaju se učenici da će se podjela svjedodžbi za školsku 2019./2020. godinu održati…
  • RANG LISTA!

    OBAVIJEST Obavještavaju se učenici da u prilogu ove obavijesti mogu preuzeti rang listu pr…
  • Upisi su u toku!

    Obavještavamo sve zainteresovane buduće gimnazijalce da je upis u JU Gimnazija “Biha…
Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Sretan Dan nezavisnosti!

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine. …