ŠpicaArt festival podržali i gimnazijalci

0
514

Povodom uspješno okončanog ŠpicaArt festa koji je organizovan na inicijativu umjetnika Anika Duba, s profesorom Sejom Ramićem smo razgovarali o motivima crteža kojim je doprinio ovom projektu, tehnikama i pripremnim radovima koje je tom prilikom

Povodom uspješno okončanog ŠpicaArt festa koji je organizovan na inicijativu umjetnika Anika Duba, s profesorom Sejom Ramićem smo razgovarali o motivima crteža kojim je doprinio ovom projektu, tehnikama i pripremnim radovima koje je tom prilikom izveo, te značaju učešća učenika naše škole u istom.

Poštovani profesore Ramiću, možete li nam reći otkud ideja za slikanje starca Rođe?

Pozdrav. Odlučio sam se naslikati poznatog Rođu kao simbol prošlosti grada Bihaća. Kadić Osman Rođo je bihaćka legenda, poznat po tome što je vukao kolica i potrepštine građanima Bihaća. Time je obezbjeđivao egzistenciju, ali, što je najvažnije, komunicirao je s ljudima. Govori se da je znao i nešto francuskog jezika. Ustvari, ta slika Rođe pokazuje da je duhovnost iznad materijalnog svijeta.

-Koje ste tehnike koristili i čime ste crtali?

Slikali smo bojama za beton akrilnog karaktera koje se miješaju vodom. Koristili smo četke, valjke i kistove.

-Jeste li izvršili neke pripremne radnje ili ste slobodnom rukom crtali po zidu?

Izvršene su pripremne radnje i krečenje podloge za murale. Murali su slike nastale na zidu. Slikali smo slobodnom rukom po zidu na osnovu skica koje smo pripremili za Festival umjetnosti.

-Koliko učenika Gimnazije je s vama učestvovalo u ovoj aktivnosti i zašto je to važno za našu školu.

U manifestaciji, tj. festivalu ”ŠpicaAart”, učestvovali su gimnazijalci: Kristina Vinčar, Maja Horozović, Kristina Živko, Hana Brkić. Oni su oslikali jedan mural i pomagali drugim umjetnicima. Veoma je važno za našu školu da je dala učešće u festivalu umjetnosti i urbanoj kulturi te podizanju svijesti građana Bihaća da trebaju čuvati svoj grad i učiniti ga ljepšim za život.

-Koja je vaša poruka za kraj?

Najvažnija poruka je da su mladi umjetnici pokazali da su veoma važan faktor našeg društva i da trebaju ostati u Bihaću i BiH, jer su oni naša budućnost i pokretači promjena. ”ŠpicaArt” festival je organizovao Anik Dub, mladi bihaćki umjetnik i slikar street arta i murala. Okupio je mlade umjetnike i zajedno s njima oslikao prostor pasarele koji je bio devastiran. Iz tog razloga sam se uključio u realizaciju projekta oslikavanja murala.

Poruka mladima je da čuvaju ovu galeriju slika na prostoru pasarele. Oni koji vole grafite, neka se uključe u akcije uređenja grada Bihaća.

Prilog pripremila: Hana Vojić

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Vozim iako ne hodam

Savez udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Unsko-sanskog kantona u Gimn…