Putopis učenice Izabelde Talić!

1
1,626
 
PUTOPIS
 
Već duže vrijeme mašta me vodila u Tursku. Magija grada Istanbula me vukla k sebi. Moji snovi pretočili su se u javu. O tome Vam ovdje kazujem.
Istanbul je grad jedinstvenoga spoja, s jeden strane istočnjačkih, a sa druge zapadnjačkih običaja i kulture. On je bučan. On je šarolik,kaotičan,ali i veoma privlačan. Ima mnogo skrivenih blaga, ljepote,puno četvrti od kojih svaka nudi neku novu zanimljivost. Smješten je na dva kontinenta i spaja umjetnost davne prošlosti sa brzim tempom života 21.stoljeća. Put do Turske je bio izuzetno naporan i težak. Putovali smo 30 sati. Međutim vidjevši svu silnu ljepotu, brzo smo zaboravili na sami put. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Najprije smo posjetili muzej ” Panorama 1453”, koji oživljava osvajanje Istanbula. Sam muzej je lociran na mjestu gdje se bitka zaista odigrala. Sultanahmet mejdan je mjesto gdje turiste u obilasku prvo vode. Tu su okupljeni najznačajniji spomenici povijesti : fascinantna Aja Sofija, Sultanahmet džamija,  poznatija kao Plava džamija, Bazilika Cisterna, mjesto gdje je James Bond izvodio svoje vratolomije na snimanju filma. Posjetili smo i park ” Miniaturk”, a zapravo je park minijaturnih građevina iz svih perioda turske dinastije. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jedan od meni najljepše provedenih dana bio je treći dan kojega smo proveli na Bosforu. mjesto je to gdje more razdvaja Tursku na evropski od azijskoga dijela.Prilikom vožnje Bosforom ,svašta smo vidjeli. Ono najzanimljivije je da plaža nema nigdje. Uživali smo pored obale pijući vrući turski čaj i simit. Simit , turski  đevrek je okruglo pecivo sa rupom u sredini posuto sjemenkama. Turska kuhinja predstavlja spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog Istoka i Mediterana. Hit turske gastronomije je doner.To je meso u pita kruhu, sa rajčicom i lukom uz koje se obavezno pije  sa ayranom, slanim jogurtom. Potom ”manti”, posebno tijesto punjeno začinjenom mješavinom mesa, preliveno s jogurtom i umakom od rajčice. Ukus turske baklave, koja se tradicionalno priprema sa punjenjem od pistacija je nenadmašan.
 
 
 
Za nekoga ko dolazi iz male države kao ja, saobraćaj u Istanbulu je pravi izazov. Ne može se shvatiti po kojim pravilima oni voze, jer ih uopće nema. Svi se istovremeno kreću bez reda, nema voznih traka, nema prednosti… kao da važi neki zakon vještijega. Ali ipak u u svom tom haosu vlada savršen sklad i maksimalna tolerancija.
 
 
Posjeta Kapali čaršiji je bila veoma zanimljiva. To je natkrivena tržnica koja ima oko 4000 dućana te predstavlja najveći shopping centar na svijetu.
 
 
Kažu da nijedan evropski grad noću nije tako živ kao Istanbul. ” Beyoglu” je već stoljećima mjesto za ples, kazalište, pijanke i neku vrstu nedolične zabave. Klub ”Sortie” je vrlo specifično mjesto gdje obično dolaze bogatiji ljudi. Svi mogući muzički žanrovi se mogu čuti u klubu ”Araf”, a ulaz je besplatan.Istanbul je grad koji nikada ne spava, a Turci uživaju u plesu i izlascima do ranih jutarnjih sati. On je stvarno uzbudljiv grad prepun znamenitosti i turističkih atrakcija. To je jedini grad koji se prostire na dva kontinenta a njegova historija je fascinantna. Iako je put do tamo bio naporan, njegova ljepota je učinila da zaboravim na sav umor i uživam u ovom carskom gradu.  

                                                         Izabelda Talić, I e

 
 
Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Obavijest o početku nastave!

OBAVIJEST Obavještavaju se svi učenici i uposlenici JU Gimnazija “Bihać” da će…