”Putevima prijateljstva” – susreti prijateljskih srednjih škola u Bihaću

1
592

Gimnazija ”Bihać” je u vremenu 6 – 8. maja 2018. g. bila domaćin susreta učenika i nastavnika naše škole i škola iz Maribora (Slovenija), Vrbasa, Kikinde i Novog Sada (Srbija) i Istanbula (Turska). S partnerskom školom iz Maribora saradnja je uspostavljena prije nekoliko godina, a ovaj put direktor Prve mariborske gimnazije je u pratnji dva nastavnika i 22 učenika došao u uzvratni posjet prijateljima u Bihaću. Četiri nastavnika iz Srbije i osam iz Turske bili su u prijateljskoj posjeti čiji je dugoročni cilj ostvarivanje dublje saradnje kroz razmjenu učenika i nastavnika i međusobnu pomoć.

Svakako da je jedan od najinteresantnijih događaja bila prijateljska utakmica u košarci između muških košarkaških ekipa iz Maribora i Bihaća nakon koje su se učenici i nastavnici uputili u školu i razmjenjivali međusobna iskustva.

U sklopu posjete našoj školi, gosti iz inozemstva imali su priliku u pratnji svojih domaćina razgledati staru jezgru grada, posjetiti Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a i razgledati njegovu stalnu postavku, Gradsku galeriju i postavku  izložbe ”Bihacit, vrijeme u kamenu”, zamak Ostrožac i Štrbački buk. Gosti iz Turske su posjetili i općinu Bužim, razgledavši spomen-sobu 505. bužimske brigade i mezar heroja Izeta Nanića, a svoju posjetu našem gradu završili su na Uni, uživajući u pikniku i vožnji kajacima.

U ime kolektiva i učenika Gimnazije ”Bihać” zahvaljujemo se gostima na posjeti i veselimo narednom druženju.

Posebno se zahvaljujemo sponzorima i donatorima bez kojih ova posjeta ne bi bila realizirana:

Mljekara”Meggle” Bihać d.o.o., Bihaćka pivovara d.d, ”Čavkunović-BP” d.o.o, J.U. Veterinarski zavod USK-a, J.P. Nacionalni park ”Una”, Kuća za odmor ”Čelebić” Zlopoljac, Una kayak safari Bihać, Muzej USK-a, ”Gradska galerija” Bihać, Kulturni centar Bihać, Kulturni centar Cazin.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Iz Bihaća u Maribor, iz Maribora u prošlost

Ove godine je Gimnazija ”Bihać” zajedno s partnerskom školom iz Republike Slov…