„Putevima prijateljstva“-projekat koji je spojio mlade iz više zemalja

0
842

Susret „Putevima prijateljstva“ se održao  u sklopu organizacije JU Gimnazija „Bihać“ u periodu od  9. do 14. juna 2019. godine.  Cilj ovog projekta je ujedinjenje i povezivanje vršnjaka, upoznavanje različitih kultura, promoviranje JU Gimnazije “Bihać”, grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona i naposljetku naše domovine Bosne i Hercegovine. Projekat je bio i više nego uspješan zahvaljujući podršci BHRI programa.

Učesnici ove manifestacije su bili učenici i profesori iz mariborske Prve gimnazije, novosadske Gimnazije “Isidora Sekulić”, turske Gimnazije „Kadikoy lisesi“ i ženske srednje škole iz Istanbula, United World College iz Mostara i naše škole.

Prvi dan je protekao u dočeku i međusobnom upoznavanju učenika.

Drugi dan druženja započeo je obilaskom starog jezgra grada Bihaća, gdje su gosti uživali u upoznavanju grada i izložbi koju su pripremili naši učenici. Nakon obilaska, učenici i profesori su se uputili u JU Gimnaziju „Bihać“ na zajednički ručak, a nakon ručka su svi otišli na Štrbački buk gdje su doživjeli rijeku Unu u njenom punom sjaju i veličini. Divili su se njenoj smaragdnoj boji i ljepoti.

Već zbliženi, trećeg dana druženja posjetili su gradove od historijskog značaja za ovaj dio Bosne i Hercegovine. Imali su priliku da osjete dašak minulog vremena penjući se po starim zidinama starog grada Ključa. Sljedeće destinacije su bili gradovi Sanski Most i Bosanska Krupa. I tu su pored tradicije i historije uživali s vršnjacima i sportskim rekreacijama.

Četvrti dan, učesnici projekta su se uputili prema Sarajevu. Najprije su posjetili kraljevski grad Jajce, katakombe i Plivski vodopad u gradu u kojem je pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Nakon toga, obišli su vezirski grad Travnik, te na kraju dana došli u Sarajevo. Glavni grad je satkan od emocija, grad koji umire i rađa se u isti mah, grad boraca i pobjednika, kulture i tradicije. Posjetili su Gradsku Vijećnicu i osjetili tradicionalni duh prepune Baščaršije.

Petog dana, svi učesnici su se uputili u Mostar, grad koji je spoj orijenta i evropske arhitekture. U Mostaru su posjetili Stari most, simbol ljubavi i povezanosti, koji odiše posebnom romantikom i ostavlja bez daha svojom ljepotom. Na putu do Mostara posjetili su  historijski muzej u Jablanici „Bitka za ranjenike na Neretvi“, koji je posvećen očuvanju sjećanja na antifašističku borbu iz Drugog svjetskog rata.

Posljednjeg dana druženja uputili su se u Počitelj, srednjovjekovni  grad i zaštićeni spomenik BiH, te na Vrelo Bune i Dervišku tekiju.

Šest dana putovanja kroz gradove Bosne i Hercegovine omogućilo im je da shvate da je naša domovina jedno malo bogatstvo koje trebaju dobro čuvati i biti ponosni na nju. S druge strane, ovaj projekat je iznjedrio nova poznanstva i prijateljstva, omogućio im da upoznaju druge kulture, tradicije i da uživaju u različitostima koje nose sa sobom.

Jezik, kultura, tradicija, hrana, način odjevanja, sve su ovo stavke po kojima se razlikujemo međusobno, kako su primijetili i naši učenici.

Učenici su osjetili da je mnogo onoga po čemu se razlikujemo, ali ono po čemu smo isti je mnogo veće i jače, a to su emocije, to je osmijeh kojeg svi razumijemo i koji je isti na svim jezicima ovog svijeta. Mnogo je važniji duh čovječnosti koji nosimo duboko u sebi, pa se vežemo jedni za druge i bivamo tužni na našim rastancima. Ipak, dalje nas vodi misao da je ovo samo početak i temelj za nove susrete i jačanje veza između ovih mladih ljudi.

Zahvaljujući implementaciji aktivnosti BHRI programa, učenici su ovako mogli sabrati svoje dojmove te su dali tako kratke osvrte kroz priče o druženju i iskustvima što su stekli u okviru pomenutog programa. U narednom periodu na našoj Facebook stranici i Instagram profilu ćemo objavljivati priče naših učenika koje svjedoče o jednom prekrasnom druženju.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Obavijest o rasporedu!