PUTEVI PRIJATELJSTVA: PUTOVANJE U MARIBOR- SLOVENIJA

1
384

U razdoblju od 20.10 do 24.10.2019. godine, učenici i profesori Gimnazije „Bihać“ su učestvovali u međunarodnoj razmjeni učenika u Mariboru, drugom gradu po veličini, Republike Slovenije. Ciljevi ovog događaja bili su, uz  upoznavanje zajedničkih jezičkih sadržaja i historijskih okvira, i razmijena pedagoških iskustava te vršnjačko druženje i razmjenjivanje mnogobrojnih iskustava.

   Prvi dan su učenici, poslije iscrpljujućeg putovanja do Maribora, iskoristili za smještaj i prijem kod domaćinskih porodica , a zatim i za zajedničko druženje sa novim/starim prijateljima.

   Prema programu, drugog dana boravka  učenici su sudjelovali stručnom izletu u Beč. U fantastičnom Beču smo obišli Bečki prirodoslovni muzej, jedan od najboljih muzeja takve vrste u svijetu. Tamo smo upotpuniti svoje, prethodno stečeno teorijsko znanje, viđenim. Zatim smo obišli svjetski poznate bečke četvrti, a naposljetku dobili slobodno, kako bismo mogli proći najpoznatijom bečkom tržnicim „Wiener Naschmarkt“.

   Treći dan je bio rezerviran za posjet zgrade II mariborske gimnazije a tamo su učenici naše i  gimnazije iz Aleksinca, predstavili svoje škole prigodnim prezentacijama i muzičkim programom. Učestvovali smo i u nastavi te u raznim edukativnim radionicama. Istog dana, u večernjim satima su svi učenici imali priliku gledati   predstavu koju su naši domaćini pripremili za nas u svom vlastitom, školskom kazalištu,  „Jami distrikt“ Bifet teatra koja problematizira nacionalna pitanja država Srbije, Hrvatske i BiH u 21. stoljeću. Predstava nas je svojom tematikom i izvedbom fascinirala, upečatljivo smo šutjeli prilikom izlaska iz prostorije. I učenici i profesori.

   Pretposljednji dan smo proveli na Rogli-Pohorju i uživali u različitim sportskim aktivnostima na svježem zraku u druženju sa učenicima iz Aleksinca i Maribora, te vozeći se žičarom, razgledali Roglu iz ptičije perspektive.

   24. oktobra, u ranim jutarnjim satima smo se pozdravili sa svojim domaćinima i zaputili prema Bihaću, puni novih, lijepih i poučnih iskustava.

                                                         

Ana Marija Franjić, učenica 4b

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Spisak učenika prvog i trećeg razreda po odjeljenjima!

    Obavijest   Obavještavaju se učenici prvih i trećih razreda da u prilog…