PROMOCIJA KNJIGE „MUHAMED EF. ZAHIROVIĆA-RADOVI I ČLANCI”

0
363


Obavještavamo učenike i uposlene da će se povodom novoobjavljene knjige Muhamed ef. Zahirovića, bivšeg profesora Državne realne gimnazije u Bihaću i muderrisa Okružne bihaćke medrese, održati promocija knjige („Muhamed ef. Zahirović radovi i članci”) u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u srijedu 30. januara sa početkom u 19:00h.

Muhamed-ef. Zahirović (1886-1931) bio je istaknuta ulemanska figura u BiH u prvoj trećini XX stoljeća. Izuzetno obrazovan, vrstan poznavalac četiri strana jezika, veoma angažiran na odbrani napadnutih vrijednosti islama, na poboljšanju statusa imama, na izradi udžbenika za vjeronauku u školama, na školovanju muslimanske ženske djece itd., za svog kratkog života objavio je, koliko znamo, 23 autorska i prevedena rada. Svi ti radovi su objedinjeni u ovoj knjizi i dati u svom izvornom jezičnom obliku, uz faksimile nekih dokumenata iz njegove ostavštine. Svojim radom, svojim načinom života i svojom predanošću poslu koji je obavljao bio je uzor mnogim ljudima i učenicima kojima je predavao. Neka od pitanja kojima se on bavio i danas su jednako aktuelna, a njegovo reagiranje na njih može biti primjerom i današnjim alimima.
Neke njegove ideje su dale svoje plodove u kasnijem vremenu, nakon svog dozrijenja. Ovom knjigom obogaćuje se naša islamska kulturna baština i na vidjelo iznosi još jedan njen tvoritelj, koji je za sobom ostavio blistav trag.

Pozivamo sve učenike i uposlene da prisustvuju promociji knjige.

Senad Nahić, prof.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Obavijest o početku nastave!

OBAVIJEST Obavještavaju se svi učenici i uposlenici JU Gimnazija “Bihać” da će…