Profesorice JU Gimnazije “Bihać” u posjeti CERN-u

4
736

Od 4. do 8. februara 2020. godine grupa bh. profesora fizike učestvovala je u “Prvom bosanskohercegovačkom  CERN-ovom programu za predavače”. Našu  školu u ovom prestižnom programu predstavljale su profesorice Sanja Mihić i Semira Muminović.

Organizator programa je ANNT (Asocijacija za napredak nauke i tehnologije), a cilj posjete je da se profesori iz BiH upoznaju s najnovijim otkrićima iz fizike čestica, te da svoja iskustva prenesu prvenstveno svojim učenicma, ali i kolegama.

Profesorica Mihić nam je objasnila da je CERN ( na francuskom akronim za Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire) najveći svjetski laboratorij za istraživanje čestica, osnovan 1954. godine, a danas broji 23 zemlje članice.

“Tu se pomoću najvećih i najsloženijih naučnih instrumenata vrše ispitivanja strukture čestica koje izgrađuju materiju, proučavanjem sudara subatomskih čestica koje se kreću velikim brzinama, pri čemu saznajemo kako čestice međudjeluju, čime dobivamo uvid u fundamentalne zakone prirode”, rekla je profesorica Mihić.

Instrumenti koji se koriste su akcelertori i detektori. Akceleratori ubrzavaju snopove šestica do viskoih energija, a detektori opažaju i snimaju rezultate sudara.

Sve ovo su imali priliku vidjeti bh. profesori, koji su osim posjeta akceleratorima i detektorima imali i predavanja iz oblasti elementarnih čestica i kozmologije.

“Naš boravak u Švicarskoj, tačnije u CERN-u je bio poseban. Upoznali smo mnogo ljudi, naučnika, fizičara najviše, stekli nova znanja i iskustva kada je moderna fizika u pitanju. Imali smo priliku da vidimo dijelove najvećeg akceleratora na svijetu. Upravo u tom 27 km dugom akceleratoru je otkrivena 2012. godine čestica koja se zove Higgsov bozon. Tokom predavanja iz kozmologije i elementarnih čestica naučili smo šta se trenutno dešava u fizici i koja su to nova otkrića. Ovo je ujedno bila prilika da naučeno prenesemo našim učenicima i zainteresiramo ih za modernu fiziku, jer možda se baš među njima krije budući nobelovac”, rekla je za školski portal profesorica Muminović.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Dženan Midžić predstavlja našu školu i BiH na Balkanijadi iz fizike

Izborno takmičenje za učešće na Drugoj balkanskoj olimpijadi iz fizike održano je jučer&nb…