Upisi su u toku!

2
511

Obavještavamo sve zainteresovane buduće gimnazijalce da je upis u JU Gimnazija “Bihać” počeo danas (12.6.2020.) i trajat će 15 dana. Upis će se vršiti u prostorijama škole svaki radni dan od 8:00h do 12:00h. Uz prijavu koju popunjavaju u Školi, učenici trebaju dostaviti sljedeća dokumenta:

  • Svjedodžbu o završenom IX razredu,
  • Uvjerenje o postignutom uspjehu od VI do VIII razreda,
  • Rodni list.

Pored navedenog, učenici mogu priložiti, ako posjeduju, i diplome, priznanja ili uvjerenja sa takmičenja na kojima su učestvovali a koji se boduju prema Pravilniku s kriterijima za upis u I razred srednje škole.

U prostorijama JU Gimnazija “Bihać” obavezno je pridržavati se mjera koje su propisane od strane Federalnog štaba civilne zaštite.

Dobro nam došli!

Gimnazija u Bihaću najstarija je srednja škola gimnazijskog tipa u zapadnom dijelu BiH. Građansku inicijativu za otvaranje gimnazije u Bihaću potvrdio je Bosanski sabor i 1. septembra 1911. godine donio odluku o pokretanju nastave. Objavom Naredbe Zemaljske vlade BiH od 11. aprila 1911. godine počela je s radom Mala gimnazija u Bihaću. Bihaćka gimnazija je šesta škola takve vrste u BiH. Godine 1915. škola mijenja naziv u Velika gimnazija s promjenom četverogodišnjeg u osmogodišnje školovanje. Prva generacija maturanata (njih osam) diplomu Velike gimnazije u Bihaću stekla je školske 1918/19. godine.

U školskoj 2018/2019. godini, JU Gimnazija „Bihać“ je proglašena za najuspješniju školu u Unsko-sanskom kantonu. Gimnazija nastavlja tradiciju najuspješnije škole u sportskim takmičenjima, njeni učenici postaju kantonalni prvaci iz b/h/s jezika i književnosti, matematike, fizike, hemije, njemačkog jezika, vjeronauke i drugih predmeta. Nakon dužeg vremena, Gimnazija dobija predstavnika na državnom takmičenju iz informatike. Bihaćki gimnazijalci u toj godini osvajaju državno takmičenje iz njemačkog jezika, učestvuju na festivalu školskog teatra u Novom Sadu, učesnici su i matematičkog takmičenja „Most matematike“ koje se održava u Srbiji. Grupa informatičara po prvi put učestvuje na federalnom takmičenju “IT Challenge” u Travniku i ostvaruju plasman na državno takmičenje.  Sve ovo su samo neki od uspjeha naše škole.

U JU Gimnazija „Bihać“ aktivno egzistira i djeluje Vijeće učenika JU Gimnazija “Bihać“ koje slovi za jedno od najaktvinijih vijeća u državi, a i šire. Učestvuju u brojnim manifestacijama, projektima, humanitarnim akcijama, ali i kreiranju boljih uslova školovanja tako da s upravom i profesorima škole pokreću pitanje izmjene nastavnih planova i programa, te reorganizacije rada same škole.

Na incijativu vijeća učenika, jer i njihov glas se čuje, Gimnazija pokreće pitanje izmjena nastavnih planova i programa. U organizaciji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a uvodi se prvo DSD program, računarsko-informatički smjer, a zatim i izborna područja s novim nastavnim planovima i programima.

Bihaćki gimnazijalci i oni koji žele to postati imaju pravo izbora nekih od sljedećih mogućnosti:

  1. Opći smjer-stari program je smjer sa starim nastavnim planom i programom kakav imaju sve gimnazije u USK-u.
  2. Opći smjer-izborna područja je smjer s novim nastavnim planom i programom koji se primijenjuje samo u JU Gimnazija „Bihać“. Uveden je od 2019/2020. godine i učenici nakon 2 razreda imaju pravo izbora područja: jezičkog, društvenog, prirodnog, matematičko-infromatičkog i sportskog.
  3. Račuanrsko-informatički smjer je novi smjer s inovativnim nastavnim planom i programom koji nastoji odgovoriti potrebama tržišta, jer tu učenici uče sadržaje predmeta poput Programskih jezika, Web tehnologija, Web dizajna, Baza podataka i Računarskih mreža.
  4. DSD program je neovisan program koji omogućuje učenicima intenzivnije učenje njemačkog jezika kroz bilo koji od smjerova i izbornih područja.

Ako se učenici odluče za novi progam u bihaćkoj gimnaziji, imaju mogućnost odabira nekog od izbornih područja nakon što završe drugi razred. Učenici u prva dva razreda uče zajedničko jezgro svih predmeta, a nakon drugog razreda se opredijeljuju za neko od izbornih područja gdje bi imali mogućnost učenja onog sadržaja za koji su se odlučili. Tako da bi npr. kroz jezičko izborno područje imali manje sati prirodne grupe predmeta, a više sati jezika. Isto je i sa ostalim izbornim područjima. Nakon završetka, učenici dobijaju diplomu o završenoj općoj gimnaziji. Opći smjer.

Računarsko-informatički smjer je zaseban smjer koji omogućuje učenicima proširenje znanja iz matematike i informatike. Učenici u prvoj godini imaju isti nastavni plan i program kao i učenici općeg smjera s razlikom predmeta latinski jezik mjesto kojeg je predmet uvod u programiranje. U drugoj godini mjesto predmeta latinski jezik je predmet programski jezici. U trećem razredu učenici uče brojne predmete iz matematičke i informatičke grupe predmeta, a gube predmete poput biologije, hemije, historije i geografije. Završetkom ovog smjera, učenici dobijaju diplomu opće gimnazije, računarsko-informatički smjer. Učenici kroz ovaj smjer ne dobijaju posebno zvanje, ali sigurno dobijaju znanje.

DSD program učenici imaju priliku slušati u bilo kojem smjeru i bilo kojem izbornom području. Nakon što učenici završe DSD program imaju priliku polagati za B2 ili C1 nivo jezika. Tada dobijaju diplomu koja im omogućuje upis na fakultete njemačkog govornog područja bez gubljenja godine na učenje jezika.

Vijeće učenika  JU Gimnazije „Bihać“ radi aktivno već dugi niz godina. Svake godine se trude poboljšati položaj učenika u našoj skoli, gradu i kantonu.

Bave se organiziranjem različitih kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativnih manifestacija  kao što su: Memorijalni turnir “Prof. Sulejman Ferizović”, Veče gimnazijalaca, Dan srednjoškolaca i Književno veče.

Bave se i organizacijom različitih aktivnosti kojima žele poslati različite poruke za bolje i kvalitetnije obrazovanje, poruke o odlasku mladih, vrsnjačkom nasilju, govoru mržnje, ekstremizmu itd.

Rade i na motivisanju srednjoškolaca da budu aktivni mladi ljudi koji će promovisati aktivizam i volonterizam. Također, želie urediti prostor naše škole da im amosfera za rad i učenje bude ugodnija, pa zbog toga pišu razne projekte, uređuju učionice, rade na tome da se glas srednjoškolaca čuje u Gimnaziji “Bihać” te su uveli i VOBOX.

Ne smijemo zaboraviti humanitarne aktivnosti koje nase Vijece uvijek radi i na različite načine pomaže onima kojima je to najpotrebnije.

Ova grupa od 60 članova radi na promociji škole, grada i kantona i sigurno pomaže u stvaranju boljeg društva i obrazovanja.

Gimnazija sarađuje s brojnim školama u regionu i šire. Saradnja se odvija na način uzajamnih posjeta školama i kroz projekat „Putevima prijateljstva“.

„Putevima prijateljstva“ je projekat gimnazije koji predstavlja domaćinstvo gimnazije svim skolama s kojima surađuje uz historijski, drustveni i obrazovni program koji se realizuje putovanjem kroz BiH  i upoznavanjem kulturnih i historijskih obilježja koji su bitni za sve učesnike projekta.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Obavijest o rasporedu!