Odličan nastup gimnazijalaca u Ljubljani

0
539

Gimnazija „Bihać“ je 21. i 22. septembra 2017. godine sudjelovala na 2. Međunarodnoj konferenciji za prepoznavanje nadarenih učenika koju su organizirali CRSN (Centar za pronalaženje i promoviranje talenata) i Pedagoški fakultet u Ljubljani. Tokom konferencije,za učenike je bilo organizirano takmičenje pod nazivom „24NADur“. Takmičenje je bilo međunarodnog karaktera, timsko, a svaki tim su činila 3 člana.

Ukupno se takmičilo 8 timova, 7 timova iz gimnazija širom Slovenije i tim iz naše škole. Njega su činili učenici David Ivaniš, Neira Zulić i Lamija Ibrahimpašić.

Takmičenje je trajalo 24 sata, tokom kojeg su učenici boravili u prostorijama Pedagoškog fakulteta. Učenici su dobili zadatak temeljen na složenom, autentičnom problemu na području održivog razvoja, a koji su morali riješiti i prezentirati pred stručnom komisijom i mentorima.

Naši učenici su pokazali veliko znanje, ozbiljnost i kreativnost pri rješavanju zadatka, te su odličnom prezentacijom na engleskom jeziku oduševili komisiju i osvojili 3. mjesto na ovom takmičenju.

U pratnji učenika su bile profesorice Ines Hirkić i Sanja Mihić, a u Sloveniju su stigli dan prije takmičenja.

Najprije su došli u Maribor gdje su njihovi domaćini bili direktor, profesori i učenici Prve gimnazije Maribor. Prvi dio dana su iskoristili za obilazak njihove škole, a ostatak dana su iskoristili za razgledanje grada i druženje s njima.

Drugi dan su otišli u Ljubljanu gdje se održavalo takmičenje za učenike i konferencija za profesore. Tokom konferencije, održana su predavanja profesora, stručnjaka i pedagoga iz Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Irske i Škotske.

Pored takmičenja, slobodno vrijeme su iskoristili za razgledanje Ljubljane. Naši domaćini su se potrudili da im na kvalitetan način ispune vrijeme tokom cijelog boravka u Mariboru i Ljubljani, te su na kraju ovog boravka zaključili da će se druženje naših škola nastaviti.

Čestitamo našim učenicima na odličnom plasmanu na ovom takmičenju.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Vozim iako ne hodam

Savez udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Unsko-sanskog kantona u Gimn…