Iz Bihaća u Maribor, iz Maribora u prošlost

3
1,086

Ove godine je Gimnazija ”Bihać” zajedno s partnerskom školom iz Republike Slovenije, Prvom gimnazijom iz Maribora, učestvovala u realizaciji još jednog projekta. Naime, učenici i nastavnici Prve mariborske gimnazije bili su domaćini našim učenicima i nastavnicima u vremenu od 25. do 28. oktobra. Projekt saradnje traje već dvije godine i uključuje  boravak učenika i nastavnika kod njihovih domaćina u Mariboru ili Bihaću i realizaciju dogovorene aktivnosti. Ove godine fokus je bio na historiji. Domaćini su osmislili višednevno druženje i učenje kroz temu obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

U pratnji domaćina gimnazijalci su prvi dan imali priliku razgledati Školu i mariborske znamenitosti, a kasnije se družiti sa vršnjacima u opuštenoj atmosferi. Sutradan su gimnazijalci bili u posjetu gradu Celje, gdje su vodiči bili prijatelji iz celjske Gimnazije. Zatim je upriličena posjeta Regionalnom muzeju Celje gdje su učenici uživali u postavkama izložbi iz antičkog vremena (”Celeia – grad ispod grada”) i srednjovjekovnog perioda (”Grofovi Celjski – Putovanja”). Veoma zanimljiva je bila posjeta Starom gradu Celje, gdje je u prisustvu kostimiranog animatora-viteza učenicima prikazan život grofova Celjskih u Tvrđavi, život srednjovjekovnog viteza i izložba srednjovjekovnih sprava za mučenje. Na ovaj način učenici su se kvalitetno upoznali sa životom u srednjem vijeku i saznali pojedinosti koje povezuju historiju Bihaća i grofova Celjskih. Naredni dan bio je upriličen susret sa književnicom Valerijom Skrinjar-Tvrz u ljubljanskoj gimnaziji ”Poljane”. Spisateljica je preko četrdeset godina živjela u BiH te je autorica romana ”Bosna i Soča”  čije predstavljanje je poslužilo kao uvod u naredna dešavanja. Gđa Skrinjar-Tvrz je ujedno i član Društva pisaca BiH, a njena djela uvrštena su i u školske udžbenike. Učenici su pokazali veliku zainteresiranost za navedeni događaj sudjelujući u razgovoru koji je uslijedio. U pratnji domaćina iz Maribora razgledali su Ljubljanu i uputili se zajedno ka planinskom centru Kranjska gora, odnosno Planica, gdje su i prespavali. Nezaboravno je bilo penjanje na čuvenu skakaonicu kao i alpski ambijent koji okružuje centar. Sutradan je put vodio kroz slovenske Alpe pa preko Italije dolinom Soče do sela Log pod Mangrtom, gdje su Bišćani i Mariborci pred grobljem stradalim vojnicima iz Prvog svjetskog rataodržali memento uz čitanje prigodnih dijelova romana ”Bosna i Soča” . Na Soškom frontu učestvovali su i vojnici iz BiH regrutirani u vojsku Austro-Ugarske carevine, a u spomen na njihovu hrabrost podignut je i monumentalni spomenik. Učenici su također imali priliku vidjeti mjesto gdje su Bošnjaci 1915. g. bili podigli džamiju. Potom su u mjestu Kluže posjetili tvrđavu Fort Hermann u kojoj je bila izvedena kratka predstava animatora koji su glumili vojnike na Soškoj fronti, a koji su članovi lokalnog udruženja za očuvanje sjećanja na stradale na Soškom frontu. Završetak posjete lokalitetima na Soškom frontu  upriličen je u Muzeju Prvog svjetskog rata u Kobaridu, gdje je prikazana bogata zbirka eksponata sa Soškog fronta, odnosno slikovit i nezaboravan razgled. U popodnevnim satima gosti i domaćini su se uputili ka Mariboru, odakle su gimnazijalci krenuli put Bihaća.

Bilo je ovo još jedno nezaboravno druženje sa prijateljima iz Maribora. Svi zajedno uživali su u prirodnim i kulturnim vrijednostima Republike Slovenije, a ujedno je zakazana i uzvratna posjeta učenika i profesora iz Maribora naredne godine kada će fokus biti na Drugom svjetskom ratu i znamenitostima u BiH. Najbolje od svega jeste da su učenici upoznavajući prošlost, upoznali bolje svoju sadašnjost, tj. kako kroz humanost i prijateljstvo izgraditi bolju budućnost.

Hvala dragim učenicima Prve gimnazije Maribor koji su još jednom pokazali svoju gostoljubivost, te organizatorima i realizatorima ovogodišnje posjete – Hermanu Pušniku, direktoru Prve gimnazije Maribor, te profesoricama Darji Emeršič i Majdi Sitar.

                                                                          

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Novi sportski uspjesi gimnazijalaca

Na danas održanom prvenstvu u džudu za mlađe seniore u Sarajevu, naše učenice Džana Kovače…