Gimnazija “Bihać ” u Bihaću ima federalnog pobjednika na ovogodišnjem takmičenju iz fizike!

2
238

JU Gimnazija “Bihać ” u Bihaću ima federalnog pobjednika na ovogodišnjem takmičenju iz fizike!

U subotu 15. maja 2021. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, u organizaciji Društva fizičara Federacije BiH, održano je XXV Federalno takmičenje iz fizike za učenike srednjih škola.
Takmičenje se tradicionalno održalo u četiri oblasti:
Oblast A – mehanika i termodinamika;
Oblast B – oscilacije, talasi i elektromagnetizam;
Oblast C – optika, atomska i nuklearna fizika;
Oblast D – cjelokupna fizika.
I ove godine na takmičenju su učestvovali učenici naše škole koji su ostvarili zapažene rezultate: Alen Hrnjić (III d) u oblasti A zauzeo je 18. mjesto, Ena-Esma Toromanović (III a) u oblasti B osvojila je 17.mjesto, Dženan Midžić (II b) u oblasti D osvojio je 5. mjesto (plasman na Državno takmičenje), a najbolji rezultat ostvario je Harun Hadžić (IVd) koji je u oblasti C osvojio prvo mjesto te se time plasirao i na Državno takmičenje iz fizike. U oblastima A, B i C samo prva mjesta ostvaruju plasman na Državno takmičenje, dok se u oblasti D za prvih 10 učenika omogućuje učešće i na Državnom takmičenju.
Federalno takmičenje je ovaj put održano u djelimično izmijenjenim okolnostima. Nije bilo svečanog otvaranja niti zatvaranja takmičenja zbog ograničenog broja ljudi koji mogu boraviti zajedno u zatvorenom prostoru.

Našim takmičarima je ovogodišnji put u Sarajevo bio dodatno otežan jer su zbog neodržavanja Kantonalnog takmičenja gimnazijalci morali platiti kotizaciju od 50 KM kao i snositi troškove puta. Međutim, sve ovo nije obeshrabrilo i demotiviralo naše predstavnike koji su ostvarili najbolji rezultat u takmičenju iz fizike od početka održavanja federalnih takmičenja. Do sada nismo imali federalnog pobjednika i dva predstavnika na Državnom takmičenju. Stoga našim učenicima i njihovoj mentorici, prof. Sanji Mihić koja ih je pripremala za ovo takmičenje, upućujemo iskrene čestitke i zahvalu.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

RANG LISTA!

OBAVIJEST Obavještavaju se učenici da u prilogu ove obavijesti mogu preuzeti rang listu pr…