Gimnazija „Bihać“ jedan od domaćina Regionalne sesije Evropskog parlamenta mladih

1
868

Evropski parlament mladih u BiH (EYP BiH) osnovan je 2013. godine kao dio mreže neprofitnih i nevladinih organizacija u 41 zemlji Evrope. Najznačajniji cilj organizacije je podstaći razmišljanje o aktuelnim socijalnim i kulturnim problemima, kao i promoviranje demokratskih vrijednosti i utjecaj na mlade kroz neformalne i inovativne edukacijske metode.

Regionalna sesija Evropskog parlamenta mladih prvi put je organizirana u Bihaću, od 29. novembra do 2. decembra 2018. godine. Sesija je okupila osamdeset učesnika iz Bosne i Hercegovine, ali i ostalih dijelova Evrope, a aktivnosti su raspoređene u četverodnevne radionice.

Drugi dan  realiziran je u prostorijama JU Gimnazije „Bihać“, delegati su bili podijeljeni u sedam komiteta i sa svojim su mentorima odradili team building.

Cilj je bio kreirati ugodnu i prijateljsku atmosferu između delegata i njihovih mentora.

Finalni dan  upriličen je u Kulturnom centru kada se  prisutnima obratila i Viara Valtchanova, predstavnica EU delegacije i glavni partner sesije.

Odabrano je i deset najboljih delegata koji su  se plasirali dalje na EYP Nacionalnu sesiju u Mostaru.

Kao jedan od domaćina, naša škola je imala priliku učestvovati u bitnom projektu i samim tim podstaknuti svoje učenike na kritičko razmišljanje i njegovanje retoričkih i pregovaračkih sposobnosti koje će im svakako biti od velike koristi u budućnosti.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

“Žene sa Une”: Radionica za srednjoškolce u Gimnaziji “Bihać”

U prostorijama JU Gimnazije “Bihać” 27. februara održana je radionica pod nazivom “Napušta…