Gimnazija “Bihać” ima predstavnika na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike!

0
220

U subotu 22. maja 2021. godine u organizaciji Društva fizičara BiH održano je 25. Državno takmičenje iz fizike za učenike srednjih škola.
Takmičenje je ove godine održano u Tuzli, a sudjelovali su najbolji učenici iz Federacije BiH (12 učenika ) i iz Republike Srpske (10 učenika), koji su se kroz prethodno održana entitetska takmičenja plasirali na Državno takmičenje. Cilj takmičenja bio je izbor ekipe koja će predstavljati BiH na najprestižnijem takmičenju iz fizike – Međunarodnoj olimpijadi iz fizike (IPhO), koja će tradicionalno biti održana u julu (ove godine od 17. 7. do 25. 7. u Litvaniji) i Evropskoj olimpijadi iz fizike (EuPhO).
Otvaranje takmičenja počelo je u 10. 00 sati kad su se prigodnim riječima učenicima obratili predstavnici Društva fizičara Federacije BiH, predstavnik PPZ RS, savjetnik za fiziku Tuzlansko-podrinjskog kantona, bivši uspješni olimpijci i direktor škole domaćina – Richmond Park International School Tuzla.
Nakon uvodnih obraćanja učenicima, takmičenje je počelo u 10:45, a učenici su imali 4 sata za izradu teorijskih zadataka.
Osiguravši plasman na prethodno održanom Federalnom takmičenju, našu školu predstavljali su učenici Dženan Midžić (II b) i Harun Hadžić (IV d). Harun je zauzeo 11. mjesto, a najbolji rezultat ostvario je učenik Dženan Midžić koji je osvojio 4. mjesto i time se plasirao na IPhO.
Ovo je prvi put da naša škola ima predstavnika na ovom prestižnom takmičenju. Iskrene čestitke Dženanu, Harunu i mentorici, profesorici Sanji Mihić koja ih je pripremala.

  • Konkurs

    Obavještavaju se svi zainteresovani kandidati da na priloženom linku mogu preuzeti tekst k…
  • Informacija o upisu!

    OBAVIJEST Upis učenika obavit će se u ponedjeljak 6.9.2021. godine prema rasporedu: prvi i…
  • Spisak učenika prvih razreda po odjeljenjima

        Obavijest   Obavještavaju se učenici prvih razreda da u prilogu ovog og…
Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Komemoracija profesoru Fadilu Zećireviću

Obavještavamo javnost da nas je danas napustio kolega Fadil Zećirević, profesor hemije. Bi…