Edukativno druženje učenika JU Gimnazija”Bihać” i UWC Mostar

0
769

Literally Awesome

Učenici Gimnazije „Bihać“ i njihovi prijatelji iz Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) Mostar uz podršku svojih profesora engleskog jezika su se družili u prostorijama Američkog kutka Bihać u periodu 14.-18. 10. 2019. U okviru projekta „Literally Awesome“  održano je niz radionica kreativnog pisanja i čitanja, te poznavanja književnosti engleskog i maternjeg jezika. Ovo je bila i jedinstvena prilika za druženje s vršnjacima kao i za upoznavanje kultura i historije različitih zemalja.

Naši učenici koji su učestvovali u projektu su: Matea Mikuljan i Haris Delić (3a), Ena Henić i Tara Piralić (2a), Tarik Omanović i Adna Huremović (2c), Iman Kajtazović (1c), Nina Četić (1d).

Svoje utiske nam je prenijela Iman Kajtazović:

Cijelu sedmicu istraživali smo književnost i iskusili kreativno pisanje uz pomoć profesorice koja je pratila naš rad. Prvi dan smo se upoznali sa žanrovima i formama pisanja, te se zadržali na tzv. non-fiction. Svaki sudionik je morao pomirisati nešto (svijeću, parfem, cimet, ili sl.) i napisati sastav na osnovu čula mirisa. Drugi dan je bio posvećen fikciji, odnosno kratkim pričama.  Čitali smo i diskutovali o poznatim književnim djelima svijeta. Zatim smo slušali različite zvukove, te je naše pisanje drugi dan bilo bazirano na osnovu čula sluha. Treći dan smo učili o stripovima i grafičkim novelama, nakon čega smo i sami kreirali naše stripovima s tekstom i slikama.  Četvrti dan smo proveli u prirodi i posvetili ga pisanju poezije u slobodnom stihu na osnovu čula dodira.  A naš posljednji dan smo proveli uz neobavezno druženje uz roštilj, boravak u prirodi, sportskim aktivnostima. Projekat je ujedio vršnjake iz različitih dijelova svijeta. Pružila nam se prilika da upoznamo druge kulture, ali i da drugima pokažemo svoju kulturu i tradiciju. Na kraju projekta smo uspjeli kreirati knjigu čiju su autori svi sudionici. Za mene je ova sedmica jedno divno iskustvo te se radujem ponovnom druženju s učenicima UWC Mostar.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Spisak učenika prvog i trećeg razreda po odjeljenjima!

    Obavijest   Obavještavaju se učenici prvih i trećih razreda da u prilog…