Druženje s prijateljskom školom iz Francuske

0
341

JU Gimnazija „Bihać“ već godinama prakticira druženja sa srednjim školama iz različitih država. Srednja stručna (poljoprivredna) škola Terre d'Horizon iz Liona, Romans-sur-ise're je jedna od takvih. Učenici i profesori su prije tri godine službeno posjetili našu školu.

Ove godine, pod incijativom profesora i organizatora Daniela Rajona, opet su posjetili Bihać, ali ovaj put nije bilo prilike za službenu posjetu školi zbog prvomajskih praznika. Uprkos tome, učenici i profesori naše škole su dobrovoljno učestvovali u zajedničkom druženju.

Francuzi su u  Bihać su stigli 1. maja u večernjim satima. Idući dan su posjetili Nacionalni park ”Una” i Martin Brod gdje su, uživajući u ljepotama rijeke Une i slušajući zanimljive historijske činjenice, proveli cijelo poslijepodne. U druženju su dobrovoljno učestvovali vodič i prevodilac koji su doprinijeli da gosti iz Francuske nauče što više informacija o bogatoj historiji našeg kraja.

Već idućeg dana učenici i profesori su se uputili za Francusku uz obećanje da će ovakvih druženja i posjeta  biti i u budućnosti.

JU Gimnazija “Bihać” podržava i njeguje prijateljske odnose kako s školama u BiH i regiji, tako i sa zapadnoevropskim odgojno-obrazovnim ustanovama smatrajući da ovakvim projektima stičemo višestruke benefite koje možemo iskoristiti u procesu poboljšanja nastavnog procesa i modernizacije nastave. Osnovni cilj sličnih projekata je razmjena iskustava, upoznavanje različitih kultura i običaja, ali i promocija škole, grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona i države Bosne i Hercegovine.

Radujemo se našim druženjima u budućnosti i napominjemo da će JU Gimnazija “Bihać” u junu mjesecu biti domaćin školama iz Turske, Srbije i Slovenije.

Ema Selimović

  • Podjela svjedodžbi

    Obavještavaju se učenici da će se podjela svjedodžbi za školsku 2019./2020. godinu održati…
  • RANG LISTA!

    OBAVIJEST Obavještavaju se učenici da u prilogu ove obavijesti mogu preuzeti rang listu pr…
  • Upisi su u toku!

    Obavještavamo sve zainteresovane buduće gimnazijalce da je upis u JU Gimnazija “Biha…
Comments are closed.

Pročitaj i ovo

“Žene sa Une”: Radionica za srednjoškolce u Gimnaziji “Bihać”

U prostorijama JU Gimnazije “Bihać” 27. februara održana je radionica pod nazivom “Napušta…