Budi inspiracija: Gimnazijalci dio USAID-ovog projekta

0
273

U toku januara i februara naši gimnazijalci učestvovali su u projektu „Budi inspiracija” koji je pokrenut krajem 2018. godine. Aktiviranje mladih za pomirenje – BUDI INSPIRACIJA adresira kritične tačke u procesima pomirenja u BiH, fokusirajući se na pomirenje i suočavanje sa prošlošću među mladima. USAID-ov implementing partner je National Democratic Institute (NDI), sa lokalnim partnerima Fondacijom INFOHOUSE i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Projekat je posvećen kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u Bosni i Hercegovini i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike. Projekat se sastoji od niza aktivnosti koje uključuju rad sa srednjoškolcima, studentima i mladim političarima, tokom kojih učesnici imaju priliku da kroz predavanja i praktične simulacije nauče o procesima suočavanja s prošlošću, te da svoja znanja primjene na terenu kroz kreativni rad, projekte i akcije.

Učenici naše škole: Hana Piralić, Amina Arnautović, Sara Prošić, Tarik Emrulović, Harun Hadžić i Haris Delić, u pratnji profesora Adnan Mujakića, boravili su  u Bijeljini u periodu od 17. 1. do 23.1.2020. godine, gdje su zajedno sa učenicima iz Novog Pazara, Čelića, Kaknja, Mostara, Stoca i Tomislavgrada uzeli učešće u jednoj od aktivnosti u okviru ovog projekta, a to je radionica pod nazivom “Pravda u tranziciji”. Naši srednjoškolci imali su priliku da se upoznaju s ulogom i značajem presuda za ratne zločine u procesu tranzicijske pravde. Inače, kroz treninge tranzicijske pravde prošlo je više od 250 učenika iz preko 40 srednjih škola iz BiH, Srbije i Hrvatske. Tokom boravka u Bijeljini, učenici su imali niz predavanja koja su držali profesori s Pravnog fakulteta iz Sarajeva, a oni su im ujedno bili i mentori prilikom priprema za simulacije sudskih procesa Međunarodnog suda za ratne zločine za područje bivše Jugoslavije. Učenici su podijeljeni u timove odbrane, tužilaštva te suda, te su izveli 3 simulacije sudskih procesa koje se utemeljene na stvarnim sudskim procesima za ratne zločine. Pored druženja i upoznavanja sa mladima koji dolaze iz različitih sredina, te niza zanimljivih predavanja i radionica, imali smo priliku da čujemo iskustva i pozitivne poruke od strane ratnih veterana, nekadašnjih suprotstavljenih strana, a danas mirovnih aktivista. Naši učesnici su, kroz razgovor sa ratnim veteranima, spoznali uzaludnost sukoba i važnost očuvanja mira.

Kako je to izgledalo u Bijeljini može se vidjeti u sljedećem video zapisu.

Po riječima mentora i koordinatora projekta, učenici Gimnazije “Bihać” su se isticali i prednjačili u svim aktivnostima i predstavili u najboljem svjetlu i našu školu i naš grad.

Pored toga, naša dva učenika, Amina Arnautović i Haris Delić, u pratnji profesora Adnana Mujakića učestvovali su i u završnoj konferenciji USAID projekta “Budi inspiracija”koja je održana 13. i 14. februara u Sarajevu, zajedno sa još 130 učenika i profesora iz BiH, Srbije i Hrvatske. U toku konferencije, pored niza radionica i panel-diskusija, sumirani su i istaknuti rezultati ovog projekta koji traje već 1,5 godinu.

 „Više 320 učenika koji su direktno učestvovali u programu, te 270 drugih učenika koji su učestvovali u različitim programskim aktivnostima. Samo ovi brojevi dovoljno nas inspirišu da radimo više, bolje i snažnije, da spojimo i osnažimo mlade da budu noseća snaga procesa pomirenja, te da unaprede zajedničko razumevanje, ne samo u BiH već i u širem kontekstu“, rekao je direktor NDI u BiH Nenad Simović, koji se zahvalio USAID-u na finansijskoj i svakoj drugoj podršci tokom projekta „Budi inspiracija“.

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Dženan Midžić predstavlja našu školu i BiH na Balkanijadi iz fizike

Izborno takmičenje za učešće na Drugoj balkanskoj olimpijadi iz fizike održano je jučer&nb…