Anne Frank u Gimnaziji ‘’Bihać’’

0
518

Dana 22.11.2017. godine u prostorijama Gimnazije „Bihać“ otvorena je putujuća izložba pod nazivom “Anna Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas”.

Organizator izložbe je ,,Kuća  Anne Frank’’ uz podršku Fondacije ,,Konrad Adenauer’’. Putujuća izložba, čiju izradu je finansirala Europska unija, na trideset i dva panela donosi priču o porodici Frank kao i stradanjima Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Postavka je upotpunjena i panelima koji govore o Bosni i Hercegovini u toku i nakon Drugog svjetskog rata, s naročitim osvrtom na posljednji rat.

Cjelokupna izložba usmjerena je na edukaciju mladih pa će tako predavanja u našoj školi održati upravo naši učenici, prethodno obučeni od vršnjačkih edukatora,  Fuada Avdagića i Jasmina Elezovića.

Izložba je, kao što je već  spomenuto, otvorena u 13 sati. Na samom početku učenicima su se obratili direktor Gimnazije „Bihać“, Jasmin Hodžić, predstavnica Fondacije ,,Konrad Adenauer’’, Rialda Dizdarević i prof. historije Agić Džanšah.

Direktor Gimnazije je istakao zadovoljstvo činjenicom što je upravo naša škola domaćin ove izložbe, a gospođa Dizdarević je kazala da je cilj Fondacije, ustvari, osnaživanje mladih ljudi kroz razne vidove edukacija. Na  samom kraju profesor historije u našoj školi, Džanšah Agić, kazao je da je cilj ovog projekta da se kroz priču o Anni Frank i njen roman pokaže kako zločini ne zastarijevaju i kako ih treba osuditi.

Izložba će u prostorijama naše škole biti otvorena  sve do 20.12.2017. godine i biće dostupna svim osnovcima i srednjoškolcima USK-a.

Prilog pripremile: Hana Vojić i Nadija Mujkanović

Comments are closed.

Pročitaj i ovo

Vozim iako ne hodam

Savez udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Unsko-sanskog kantona u Gimn…