Početna

Opći podaci
Dokumenti
Osoblje škole
Kontakt
Galerija
Korisni linkovi
Kontakt
tel/fax: +387 (0)37/ 310-410
e-mail: gimnazijabihac@gmail.com
sekretar škole
Galerija (zadnje objavljeno)
ggg
Maturalna ekskurzija 2014.
Opći podaci

Gimnazija u Bihaću osnovana je 1911. godine kao mala gimnazija (4 godine školovanja-danas od 4. do 8. razreda osnovne škole). Njeno aktiviranje značilo je početak nove, svjetovne naobrazbe i na ovim prostorima, ali i stvaranje budućih kadrova, uglavnom islamske vjere, koji bi bili protuteža rastućoj srpskoj inteligenciji u BiH. No, sve je počelo sa zahtjevom građana Bihaća koji su molili jedan ovakav zavod na ovom području BiH, jer je Bihać bio tada jedina veća varoš bez jedne takve srednje škole. Otvaranjem Gimnazije ugasila se Trgovačka škola u Bihaću, a njene materijalne i ljudske snage stavljene su u službu nove škole. Smještena je bila u tadašnjoj Školskoj ulici (danas zgrada Rektorata) i u prvim godinama upisivala je po dva odjeljenja. Djevojčice su se u njoj pojavile tek školske 1912/13 godine ali u manjem broju. Prvi direktor bio je Luka Zdunić, Zagrepčanin, kojeg je kasnije naslijedio Nikola Simić. Prema sjećanjima nekih učenika to je bila tipična klasična francjozefinska škola, kao i u ostatku monarhije, kojoj je prioritet bilo vezivanje uz religiju, pa je tim nastava vjeronauke stavljena prva na listu predmeta. Naravno da je odanost Habzburzima bila primarni cilj. Prva generacija maturanata (njih 8) izišla je 1918/19. godine i to diplomom Velike gimnazije u Bihaću.

U međuratnom periodu dolazi do sve veće politizacije školstva i slavljenja Karađorđevića kao nove dinastije, što je dovelo i do politike skretanja udesno. Školu upisuje veći broj učenika, uvode se promjene u predmetima i u njoj počinje raditi kadar iz svih dijelova tadašnje KSHS. Vrijeme je to i sve većih radničkih nemira i nezadovoljstava, u kojima se afirmira Komunistička partija. I u Bihaću ona djeluje ilegalno, a okolnosti se zaoštravaju dolaskom Daviča, koji postaje zaštitni znak pokreta i idol mnogim gimnazijalcima. Dolazi do čuvene „Davičove afere“ i kasnije njegova zatvaranja. Gimnazija je i tada stjecište kulturnog života grada i to nastavlja biti i kasnije. O njoj je mnogo pisao i učenik Branko Ćopić.

U vrijeme Drugog svjetskog rata i dalje je smještena u istoj zgradi. U Bihaću tada djeluje ustaška vlast, pa time dolazi do progona Srba i Jevreja iz Bihaća, a i školski sistem se podvrgava toj ideologiji. Tadašnji direktor i još osam profesora bivaju otpušteni kao i mnogi učenici, a nastava se odvija u duhu „nove hrvatske kulture“. Sve češći su prebjezi učenika i profesora na partizansku stranu, a situacija kulminira Bihaćkom operacijom, kada nastaje Bihaćka republika. Tada se staje sa gimnazijskom nastavom, u zgradi djeluje Narodni univerzitet, čiji je osnovni cilj opismenjavanje stanovništva. Nakon fašističkog udara, Bihać ponovo dolazi pod ustašku vlast, ali je nastava neredovna.

U poslijeratnom periodu dolazi do zamaha kako ideološkog tako i ekonomsko-političkog, čije imperativ je bila obnova i radničko samoupravljanje. U gimnaziji djeluju (ne svake godine) svih osam razreda (nije ih bilo u tri godine) i dolazi do većeg upisa učenika. Zbog brojnosti prelazi se i u zgradu Klostera, da bi polovinom pedesetih Gimnazija dobila svoju zgradu(danas zgrada Ekonomske škole). Dolazi do zamaha, naročito u sportskim aktivnostima, ali i u ostalim, gdje je mjerilo „strogoće“ najviše vrednovano. Sedamdesetih Gimnazija seli u tadašnji montažni objekat Učiteljske škole gdje je i danas. Osamdesetih je usvojen novi Zakon o školstvu kojim su uvedena usmjerenja, pa Gimnazija gubi svoje „gimnazijsko“ obilježje. Navedeni oblici traju do početka devedesetih i nisu dali očekivane rezultate.

Početkom devedesetih dolazi do rastuće nacionalne netrpeljivosti i raspada nekadašnje SFRJ, a time i rata u BiH. Školu napušta velik broj učenika i profesora i usljed nesigurnosti škola je izmještena u zgradu nekadašnjeg Đačkog doma i Tehničke škole, gdje će ona ostati do kraja rata. Posebno je teška bila školska 1994/95. godina, koja je trajala duže od godine dana.

Po prestanku rata osposobljava se bivši objekt i dolazi do povećanog upisa učenika. Uslovi postaju sve teži pa se teži novoj zgradi. Polovinom 2006. godine počelo se s rekonstrukcijom zgrade, a gimnazijalci su se preselili u dio zgrade bihaćkog Doma zdravlja, u kojem su ostali skoro tri godine. Nova zgrada otvorena je početkom decembra 2008. godine i napravljena je sredstvima OPEC fonda, Ministarstva obrazovanja Federacije i USK-a. Školske 2011/12. godine školu pohađa 700 učenika u 25 odjeljenja, i jedna je od najkvalitetnijih školskih ustanova na kantonu i u državi. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a u stotoj godini ima i dva državna reprezentativca.

Početna | Sitemap | Škola | Kontakt | © 2011. JU Gimnazija "Bihać"